Public Speaking Tips

Bij elke presentatie gaat het om het overbrengen van informatie aan een publiek dat op de een of andere manier wacht op informatie. De tips die ik je vandaag geeft vertrekken van dit belangrijke uitgangspunt. Hou de tips en dit principe in je achterhoofd als je je voorbereidt op je talk.

 

Sommige mensen zijn natuurtalenten als het op spreken in het openbaar komt en slagen er in de harten van hun publiek zonder veel moeite te winnen. Denk daarbij aan die fantastische universiteitsprofessor bij wie je lessen hebt gevolgd die je je nu nog levendig kan voorstellen. Of die ene talk van een bekende spreker die je je jaren later nog kan herinneren omdat die zo’n indruk op je gemaakt had.

 

Feit is evenwel dat de meeste mensen niet zo goed zijn als ze voor een groep moeten spreken en dat de overgrote meerderheid van de mensen ook heel vaak bang is. Dit mag jou nu niet ontmoedigen want spreken voor een groep is iets dat je ook kan leren en trainen.

 

Als je op een punt staat een talk te geven, heb je waarschijnlijk een fase in je leven bereikt waarin wat je te vertellen hebt iets kan betekenen voor anderen. Dat sommige mensen in je hoofd willen kruipen, willen weten wat je denkt en dat je ideeën waardevol zijn. Je hebt een bepaald talent of vaardigheid en anderen kunnen er iets van leren. Voor hen stel jij je presentatie samen. Denk op dat moment vooral niet aan diegenen die waarschijnlijk meer weten dan jij en die zich misschien ook in het publiek zullen bevinden. Dit zou een grote vergissing kunnen zijn. In de eerste plaats omdat je moet denken aan de persoon die van jouw kennis zal profiteren en in de tweede plaats omdat je ongetwijfeld ook iets in je hebt waar zelfs degenen voor wie je bang bent, voordeel uit zal halen.

 

Denk dus in de eerst plaats tijdens je voorbereidingen na over je publiek: wie is de gemiddelde persoon die naar jou komt luisteren, wat weet hij/zij, wat moet hij/zij weten, wat zal hem/haar inspireren en ervoor zorgen dat hij/zij goed luistert naar wat jij te zeggen heeft? Onthoud: mensen willen weten wat je denkt, je hoeft ze alleen maar geïnteresseerd te houden tijdens die 20 of 30 minuten.

 

Oefen je presentatie opnieuw, en opnieuw, en opnieuw. Uiteraard weet ik dat je niet alle tijd van de wereld hebt om het te perfectioneren, maar er schuilt een voordeel in vaak oefenen: het timen van je presentatie en het vooraf bepalen van momenten waarvan je weet dat je je toon, je snelheid en ritme moet veranderen of pauzes moet leggen. Dus oefen je talk, neem het op en luister naar jezelf. Begin sterk en zelfverzekerd, praat over dingen waar je expertise in hebt opgebouwd, laat het vertrouwen en je ervaring doorschijnen. Mensen voelen dat je authentiek bent en als je dit goed doet, zul je je publiek helemaal kunnen overtuigen.

 

Denk ook na over de eerste 3 minuten van de presentatie. Hoe ga je binnenkomen, hoe ga je starten? Wat ga je zeggen, uitstralen? Hoe ga je praten? Zorg ervoor dat je de aandacht van het publiek trekt en begin dus sterk aan je spreekmoment. Kies de woorden van je opening zorgvuldig en vertrouw op jezelf.

 

Back to the Blog