10 Tips om je publiek gegarandeerd in slaap te laten vallen tijdens je presentatie.

10 Tips om je publiek gegarandeerd in slaap te laten vallen tijdens je presentatie.

 

Ben je ooit bijna in slaap gevallen tijdens het luisteren naar een presentatie?

Soms kan zo’n dutje na de middag of na een lekkere netwerklunch wel voor energie voor de rest van de dag zorgen maar als we eerlijk zijn is dat natuurlijk niet de bedoeling. En het is bovendien ook heel ondankbaar om net na de middag een keynote of presentatie te moeten geven. Dus beste aspirant sprekers - als jij diegene wil zijn die het publiek in slaap laat vallen, zodat zij volledig alert zijn bij de presentaties van je collega’s die na je komen, volg dan zeker deze tien tips. 

 

  1. Zorg ervoor dat je presentatie saai, technisch en complex is. Gebruik gespecialiseerde academische terminologie die niet gemakkelijk te begrijpen is zonder dat je er voorafgaand over gestudeerd of gelezen hebt.
  2. Voeg geen enkele uitleg, beeld of filmpje toe om de inhoud van je presentatie begrijpelijk te maken voor de gemiddelde persoon in je publiek.
  3. Plan je talk aan het einde van een lange intensieve dag of na een uitgebreide maaltijd. Dit zal een extra stimulans zijn om de slaperigheid van je publiek te bevorderen.
  4. Spreek zacht en vermijd elke gezichtsexpressie of stemvariatie.
  5. Blijf je hele talk achter het spreekgestoelte staan. Vermijd ook elke beweging of plotselinge gebaren want die kunnen je publiek plots wakker maken.
  6. Vermijd elke variatie in stijl in je presentatie. Gebruik geen flip-over, PowerPoint of een ander soort visueel hulpmiddel of voorwerpen die de aandacht trekken.
  7. Gebruik vooral GEEN humor of verhalen in jouw presentatie. Vermijd ook emotietrigggers die je publiek aan het voelen of denken zetten. Illustreer de belangrijke punten die je wil communiceren op geen enkele manier.
  8. Houd je niet bezig met het onderwerp van je presentatie. Deel persoonlijke ervaringen die saai zijn en die niet meteen iets met je onderwerp te maken hebben.
  9. Spreek over een onderwerp waar je publiek al veel over weet en houd de inhoud beperkt tot dingen die ze al weten.
  10. Zorg voor zeer gedetailleerde hand-outs, zodat je publiek tijdens het dutje zeker geen belangrijke informatie mist. Zorg ervoor dat je niets zegt dat niet in de hand-outs staat. Voor het beste resultaat lees je de hand-out gewoon woord voor woord.

 

Hopelijk zul je, door deze 10 tips op te volgen, de voldoening hebben het voltallige publiek tijdens je hele presentatie rustig en zalig te zien slapen en wie weet … zelfs horen snurken.

 

Volledig op eigen risico: Als je deze tips niet opvolgt, zal je misschien schrikken wanneer je ontdekt dat je publiek bijzonder alert en geïnteresseerd is in wat je te zeggen hebt.

 

Ik hoop dat je begrijpt dat ik het beste met je voor heb en wil vermijden dat je in de val trapt van de saaie presentatie en het slapend of afgeleide publiek. 

 

Back to the Blog