top of page

Bye Bye vakantie! Hello nieuw werk- en schooljaar!


Welkom bij deze eerste blogpost van mijn vernieuwde website.


Of we nu willen of niet de zomervakantie loopt op zijn laatste benen. Ik kan me voorstellen dat dit voor sommigen wel voor de nodige stress kan zorgen. Zo zen als de zomer kan zijn, zo stressvol kan het nieuwe werk- of schooljaar aanvoelen.

Die eerste september kan dus best wel spannend zijn. De voorbije jaren nam de stress op die eerste schooldag bij mij wel geleidelijk gaf. De kinderen worden groter en als mama ben ik niet meer diegene die alles tot in de puntjes in goede banen moet leiden. De carpool moet niet meer georganiseerd worden, de brooddozen maken ze zelf en ik hoef niet persé een uur vroeger op te staan om hen aan te kleden. Maar voor iedereen is dat natuurlijk anders.

“Nu moet ik dus niet meer zo stressen voor die eerste septemberdag.”

Maar dat wil niet zeggen dat ik ook niet terug in werkmodus stap. En daar heb ik na een lange zalig rustige zomervakantie wel 3 goede tips voor.


Tip #1 - Stop met multitasken

Wat mijn leven eenvoudiger maakt is in die periode dan net niet te multitasken. De switch tussen de verschillende taken zorgt bij mij voor meer stress. Ik verplicht mezelf nu ook om 1 taak af te werken en dan pas naar de volgende taak te gaan. Alle afleiding (telefoon, andere mensen, de deurbel, … ) zorgt ervoor dat je gewoon op het einde van de dag minder efficiënt bent geweest. In hyperfocus gaan voor korte periodes achter elkaar is dus beter.


Tip #2 - GSM gebruik

De eerste dagen leg ik gewoon mijn gsm meer weg. Ambetante waarheid I know, om meer in het nu te genieten en gefocust te zijn voor de dingen die wel belangrijk zijn. Ik beweeg meer, neem regelmatig pauze, let op mijn eten en zorg dat ik genoeg slaap. Ik maak ook extra tijd vrij voor mijn huisgenoten; dan kan ik beter naar hun verhalen luisteren en ook om met hen kwalitatieve gesprekken te hebben.


Tip #3 - Controle

En last but not least (en dat geldt voor elke busy professional dus niet alleen voor mama's en papa's) maak een lijst van de dingen die je wel onder controle hebt en plan die dingen op voorhand. Maaltijdboxen kunnen helpen, babysits boeken, kleren klaarleggen, reistijd inplannen, misschien gewoon een taak minder in je to-do lijst opnemen,… . Je kan het zo gek niet benoemen.


Ondanks het feit dat we in onzekere tijden leven, zijn er nog dingen waar je wel vat op hebt en jou door een goede planning het leven makkelijker kunnen maken.


PS. Yes dat ben ik in de bovenstaande GIF... waarom? Omdat het leven al veel te veel 'serieus' is.

Let's have fun!

Let's connect

Tot volgende week,


Valeriebottom of page